vineri, 20 august 2010

Guvernul a promis sindicatelor cresteri salariale in 2011! Ramane de vazut de unde va lua banii!


Dacă își mai făcea cineva speranțe că noi românii o vom duce mai bine în curând cred că ar fi mai bine să vadă realitatea așa cum e în toată splendoarea ei. Specialiștii din orice domeniu ne pleacă peste hotare să muncească nu numai pe bani adevărați, ci și într-un mediu decent, unde să fie respectați.Aici ar mai fi de adăugat că de obicei nu te așteaptă nimeni cu flori la aeroport acolo, că o să fii tratat la început ca o persoană venită din lumea a II-a, dar gândindu-ne că aici ești tratat cu mult mai rău s-ar zice că pe aici nu mai e de stat. Urâtă concluzie! Țara în care s-au născut străbunii mei, părinții mei, eu, copilul meu, nu mai e în stare să mai asigure un viitor decent ultimilor enumerați. Zic "Țara" dar desigur mă refer la cei ce o conduc, cei pe care noi prin vot sau absenteism i-am ales, Președinte, guvernanți,cei care în ultimul timp mă îndeamnă (pe față) să plec, că aici am ajuns să le fiu o povară. Ei nu ne mai pot ține... să le cer bani lună de lună pentru salariul meu, să le cer de pomană pensia pentru părinții mei, și milostenie alocația copilului meu. Vor să mă dea... că lor le e greu cu noi...
Eu înțelesesem asta de mult, dar tot vroiam să mă mint că mi se pare... că locul meu e aici, că țara nu trebuie confundată cu conducătorii ei.
Din întălnirea reprezentanților marilor confederații sindicale cu prim-ministrul Boc reiese că România va ieși din criză peste vreo 4 ani și până atunci cine suportă cu stoicism condițiile de aici să rămână, cine nu, PA!


Salariu minim de 640-650 de lei, modificarea radicala a legii salarizarii unitare anul viitor, in sensul schimbarii coeficientilor de ierarhizare, precum si cresteri salariale de aproximativ 10%, in 2011, au fost cateva dintre propunerile facute de reprezentantii Guvernului sindicatelor chemate astazi la discutii. Totodata, salariile bugetarilor de la anul ar urma sa se calculeze in functie de valorile inregistrate dupa diminuarea cu 25% din acest an.
Potrivit presedintelui Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin (foto), legea salarizarii unitare va fi modificata radical fata de actuala lege 330, iar salariile de referinta dupa care se vor calcula noile venituri ale bugetarilor nu vor mai fi cele de la sfarsitul anului 2009, asa cum prevede actual lege, ci cele rezultate in urma diminuarii cu 25% din aceasta vara.

“In ceea ce priveste salarizarea in sectorul bugetar, am comunicat primului ministru faptul ca recentele decizii au generat haos si anarhie la nivelul intregii tari, i-am dat cateva exemple la indemana, promisiunile sale ca nimeni nu coboara sub 600 de lei sunt deja istorie pentru ca ii pot pune la dispozitie sute, poate chiar mii de fluturasi de la salariati cu venituri de tot rasul, care, unii dintre ei, raman cu rest de plata zero dupa ce-si achita rata la credit", a spus Costin.

Referitor la majorarea salariului minim pe economie, reprezentantii sindicatelor au explicat ca se merge pe varianta 640-650 de lei, dar o decizie s-ar putea lua luni, la intalnirea programat la Ministerul Muncii.

Valoare care, bineinteles, pe sindicate le-a nemultumit.

“Noi am sustinut ideea ca mentinerea nivelului scazut al salariului minim in Romania reprezinta o forma mascata de evaziune in piata muncii, pentru ca discutam in momentul de fata de circa 1,5 milioane de indivizi care sunt platiti la nivelul salariului. Deci avem aproape o treime din cei care lucreaza legal in Romania cu acte in regula, care sunt platiti la un nivel salarial extrem de scazut, ceea ce inseamna ca majoritatea dintre ei sunt platiti si la negru”, a precizat liderul BNS.

Legat de eventuale cresteri salariale in sectorul bugetar, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus ca autoritatile cred ca acestea ar fi posibile, in contextual in care ar fi disponibilizati 70.000 de bugetari.

“Ministrul Finantelor ne-a spus ca daca numarul bugetarilor scade de la 1.360.000 la 1.290.000 de persoane, la anul ar fi posibila o crtestere a salariilor cu 10%. Ramen de vazut daca aceasta crestere se va face la toate salariile sau se va merge diferentiat, mai mult in zona de jos a grilie si mai putin sus. Noi am propus sa se mearga pe inghetarea salariilor mari si sa se majoreze cele de laq baza grilei”, a spus Bogdan Hossu.

Despre modificarea intregului pachet de legi din domeniul relatiilor de munca, inclusiv Codul Muncii, sindicalistii au precizat ca reprezentantii Guvernului nu au venit cu propuneri concrete, urmand ca la intalnirile viitoare sa le prezinte o lista cu propuneri.

“S-a vorbit de o flexibilizare a angajatilor in Codul Muncii, s-a vehiculat ideea de zilier, dar se pare ca nu iau in calcul dificultatile care ar insemna o introducere a notiunii de zilier. Frauda fiscala pe piata muncii ar creste de cel putin doua-trei ori in aceste conditii”, a mai spus liderul Cartel Alfa.

Un comentariu:

  1. domnilor lideri de sindicat,dv trebuie sa ne reprezentati pe noi si sa nu fiti de acord cu boc;seitan base,trebuie sa facem ceva,sa ne recuperam banii (acei 25%)care ne-au fost furati cu japca din buzunar,in 3 sec,dupa ce noi am muncit si i-am dobandit in 25 de ani de munca,plecati de acasa,prin convocari,cursuri si nopti nedormite,facut de paza la basina hotului,daca este nevoie facem greva,dam drumul la hoti pe poarta afara,in toate penit,ce o sa ne faca ,ne aresteaza pe toti gardienii,trebuie sa facem ceva altfel o sa fie vai de capul nostru.Daca dv liderii de sindicat nu mai sunteti in stare,dati-va demisiile si lasati pe altii,mai curati si mai curajosi.

    RăspundețiȘtergere